НЗОК да заплаща изследване за количествено определяне на антитела срещу COVID-19, за проследяване

...
НЗОК да заплаща изследване за количествено определяне на антитела срещу COVID-19, за проследяване
Коментари Харесай

НЗОК може да плаща изследването на антитела, прехвърлят процедури в доболничната помощ |

НЗОК да заплаща изследване за количествено установяване на антитела против COVID-19, за следене на имунния отговор при лица, които са преболедували или са се ваксинирали.

Това е една от измененията, които предлага министърът на опазването на здравето в план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, излиза наяве от претекстовете към плана, оповестен от Министерство на здравеопазването за публично разискване.

Проектът планува прекачване на редица проучвания и амбулаторни процедури от болничната в профилираната извънболнична помощ.

Включено е в допълнение проучване - туморен маркер за оценка на риска от метастази при израстък на яйчниците. Изследването е от голяма важност за ранното откриване на онкологичното заболяване, което ще разреши навременно лекуване.

Към пакета заплащани от здравната каса проучвания се прибавя и  оценка на риска за тромботични затруднения при разнообразни болести, включително и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и други, включително затруднения при пациенти със SARSCoV-2 зараза.

Към дейностите, заплащани от бюджета на НЗОК, е включено и проучване за определяне на най-малко 14 високорискови канцерогенни видове на човешки папиломен вирус (HPV). 

Създава се опция амбулаторни процедури, чието осъществяване се допускаше единствено в изискванията на болнична помощ да бъдат осъществявани и в изискванията на извънболнична здравна помощ, в сходство с медицинските стандарти.

С изменение в Наредбата се дава опция компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс при деца да се правят и под обща упойка и в извънболничната здравна помощ. Изследванията би трябвало да се вършат след обширен обзор от експерт по педиатрия и взаимно умозаключение със експерт по Образна диагностика, както и да се обезпечи 24-часово интензивно наблюдаване при нужда след обща упойка.

Извършваните в лечебните заведения действия ще бъдат прецизирани и във връзка с осъществяването им в лечебните заведения от другите равнища на здравната система, посредством отделянето на действия от болничната в извънболничната помощ. Това се отнася главно за оперативни процедури в региона на медицинските специалности като Хирургия, Ортопедия и травматология и други със трудност и тежест, които разрешават осъществяването им в амбулаторни условия, гласи текст от плана за разпоредба.

С изменение в Наредбата се вкарва нова амбулаторна процедура „ Обучение и подпомагащо консултиране на пациенти с диабет “. Предлага се по амбулаторната процедура да се реализира образование на лица с към този момент конкретизирани диагноза и лекуване, които да получат спомагателна информация за болестта си и провежданото лекуване, рекомендации за самонаблюдение и надзор, за държание в всекидневието и при смяна в положението и други въпроси, свързани с контрола на диабета.

Предлага се по тази амбулаторна процедура да бъде предоставяно подпомагащо консултиране и да бъдат обучавани пациенти с инсулинозависим и неинсулинозависим вид диабет.

За обезпечаване на качествено лекуване и по-добър надзор на инсулинозависимия диабет при част от пациентите с това заболяване се ползва потреблението на продължителна инсулинова инфузия с инсулинови помпи и/или датчици за дълготрайно мониториране на равнището на глюкозата.

С плана за изменение се вкарват и медицински критерии за следене на положението на пациенти с тежко мозъчно увреждане, при които се уведомяват координаторите по донорство , избрани по реда на Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези.

От Министерството допълват, че по данни от ИАМН към 4 ноември 2021 година в листите като евентуални реципиенти на бъбрек са вписани 900 лица, на черен дроб – 42, на сърце – 40, на бял дроб – 21 лица.

Срокът за публично разискване на плана е до 19.12.2021 година Целияттекст.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР